Psihologia Artei
"Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă." (Edgar Degas)

Sange din sangele lui Marc Quinn

Categoria:
Se povesteste ca a existat odata un om pe nume Marc Quinn. In aparenta era un om ca toti oamenii, dar in esenta era artist. Quinn a fost nascut in Londra in 1964 din mama umanoida si crescut cu lapte. Cand a devenit flacau a plecat in lume sa-si caute norocul si a studiat la Cambridge pentru o vreme. A fost coleg de apartament cu Damien Hirst, totu-n tot pentru a demostra ca cine se-aseamana se-aduna. Si da, se pare ca in povestea asta e suficient sa te crezi artist pentru a deveni artist.

"Planet" de Marc Quinn

Dar sa zicem ca lumea contemporana e cu fundul in sus, ca Arta are crize de personalitate si ca incearca cu disperare sa gaseasca un colac de salvare. Arta s-a prins in hora cu Filosofia si cu Critica la sange, numai ea stie pentru ce. Dar ca tot pomeneam de sange... O data la cinci ani Marc Quinn sculpteaza cate un autoportret din propriul sange inghetat. Ultima versiune, adica v4.0 dateaza din 2006 si recent National Portrait Gallery din Londra a pus labutele pe ea pentru £300.000 si o pastreaza la loc de cinste la -18ºC. "Aceasta piesa este o sarbatoare a puterii corpului uman" spune Quinn. Avand in vedere ca aceasta ultima versiune a "Self"-ului are de patru ori mai mult sange decat un om normal, cine sunt eu sa-l contrazic? Va povesteam in "Pe urmele Artei Contemporane" despre patania lui Charles Saatchi cu primul "Self" (1991) a lui Marc Quinn. Ei bine, nu se stie exact daca stirea a fost in totalitate adevarata avand in vedere ca ulterior acelasi bust sculptat din 10 pints de sange inghetat de Marc Quinn a fost revanduta pentru £1.5milioane si parea intact. Marc Quinn nu a comentat niciodata asupra incidentului si nici nu a dezvaluit nimanui daca sculptura a fost restaurata. Oricum, intre timp "Self" are mai multe variante, reprezentandu-l pe Marc Quinn la diferite varste, asemeni unui Rembrandt contemporan (Quinn a declarat ca pictorul baroc i-a servit drept inspiratie).

"Alison Lapper insarcinata" (2005) de Marc Quinn

Seria lui Quinn de persoane cu membre amputate este o punte ciudata catre perfectiunea statuilor grecesti si romane din antichitate. "Alison Lapper insarcinata" instalata temporal in Trafalgar Square (Londra) este portretul unei femei nascute fara maini. Daca Quinn intr-adevar sarbatoreste mai mult viata decat moarte si daca moartea i se pare atat de plictisitoare precum sustine, oare imortalizarea in marmura alba a unui trup mutilat schimba cu ceva relatia dintre cele doua poluri opuse ale existentei?


"Sfinx" (2005) de Marc Quinn --------------------------------------"Siren" de Marc Quinn

Dupa ce vazut reactia publicului la "Alison Lapper insarcinata", Quinn s-a hotarat sa exploreze si polul opus: idealul de perfectiune fizica din societatea contemporana, corpul care toata lumea crede ca este fara de cusur. Si nu s-a gasit alta ca sa-i serveasca drept model decat Kate Moss. Zice Quinn de colo ca statuia a iesit o abstractizare a ceva imaginar. Kate Moss persoana si Kate Moss imaginea au doua vieti separate. Sunt sigura ca Kate nu se supara, zica Marc ce o zice. Pana una alta, sculptura "Siren" este in prezent cea mai mare statuie din aur masiv care a fost realizata in lume din antichitate pana in prezent si catareste 50 de kilograme.Adesea sculpturile lui Marc Quinn subliniaza conflictul dintre "natura" si "cultura", conflict care se reflecta in psihologia omului contemporan. Si pana una alta omul mai ca are dreptate. Suntem fiinte adanc inradacinate in cultura in care crestem si cu greu putem accepta valorile unei alte culturi. "Ingerul" lui Marc Quinn nu are nimic din inocenta unui ingeras inaripat, balai si bucalat de Botticelli. Singurul punct comun intre ingerii nostrii si ingerul lui Quinn e postura ingenunchiata si mainile impreunate. E doar un alt punct de vedere. Marc Quinn ne comunica oarecum ca se poate gandi si in afara cutiei.

"
Inger" de Marc Quinn"Kate Moss in pozitie de yoga" de Marc Quinn

Alte teme intalnite in opera lui Quinn sunt hibridarea si modificarea genetica. "Garden" (2000) de exemplu este o instalatie cu flori extraordinar de frumoase care nu se vor ofilii niciodata. Quinn a facut uz de asemenea si de potentialul artistic al ADN-ului. "Gradina ADN" (2001) contine ADN-ul a 75 specii de plante si a doua fiinte umane. Este o reproducere a Gradinii Edenului la nivel celular. Poetic spus si facut. Incercam sa intelegem lumea in care traim si propria fiinta prin mijloace stiintifice si artistice. Vom ajunge insa vreodata sa ne cunoastem cu adevarat?


"Garden" de Marc Quinn

Continui sa cred ca scopul artei se sprijina pe dimensiunea estetica. Poate tocmai de aceea un cap de sange care imi aminteste de pataniile boierilor lui Tepes nu ma face sa cad in genunghi de admiratie. Eu sunt dintre aceia care privesc capul rosu inghetat cu repulsie si ma indrept rapid catre stecher inainte de a ma surprinde cineva. In schimb "Planet" imi starneste altceva. Cum e posibil oare ca acelasi om sa le fi facut pe amandoua?


"Self" de Marc Quinn

1 comentarii:

Am rămas plăcut surprins și impresionat de lucrările acestui artist.

Mulțumesc frumos!


Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Widget by LinkWithin

Alegoria Picturii de Jean Restout

Ultimele articole