Psihologia Artei
"Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă." (Edgar Degas)

Barocul

Categoria:
Original cuvant portughez care inseamna "forma iregulara", "Barocul" a intrat in lumea artei pe poarta pescarilor de perle. Barocul s-a nascut in Roma la inceputul secolului XVII, in parte ca si reactie la Manerismul secolului XVI. Noul stil artistic era fidel emotiilor, dinamismului vietii si detaliilor. Drama umana era un element vital in pictura baroca iar gesturile teatrale si emotiile intense de pe chipurile protagonistilor erau luminate cu chiaroscuro si pictate in culori vi.

"Cina din Emaus" (1600- 1601) de Caravaggio

In timpurile Renasterii, lumea artistica a fost dominata de Florenta si Venetia, dar in perioada baroca Roma a devenit cel mai important centru artistic, fiind vizitata de catre artisti din toata Europa. In Italia si Spania (vezi "Las Meninas" de Diego Velazquez), biserica catolica care a supravietuit Reformei protestante, a dus campanii Contra-Reformiste, renascand mai viguroasa ca niciodata si a pus presiune asupra artistilor pentru a cauta realismul cel mai convingator, o forma de a face din Scriptura o realitate palpabila pentru credinciosi. In nordul protestant, Rembrandt si Vermeer, fiecare in felul sau, au dus realismul si drama vietii la extreme. Pictura religioasa si cea istorica are putina trecere aici, in favoarea unor noi genuri precum natura moarta, scenele din viata de zi cu zi si a peisajelor.

"Chitarista" (1672) de Johannes Vermeer

"Uniunea Pamantului cu Apa" de Peter Paul Rubens

Noul stil artistic nu a primit numele de Baroc pana in secolul XIX. Pentru 200 de ani a fost vazut ca si un simplu Clasicism Post-Renascentist. Pionierii Barocului au fost Caravaggio, marele foto-realist, care lucra in Roma si Annibale Carracci, fundatorul peisajelor din traditia clasica, in Bologna.

"Lautarul" (1596) de Caravaggio

Inocenta si pudica "Lautareasa" a lui Orazio Gentileschi este profund diferita de "Laurarul" lui Caravaggio a carui buze se intredeschid in chemari provocatoare si a carui farmec inspaimanta prin decaderea placerii oferite spre vanzare, o tinerete menita sa se ofileasca precum florile din pictura. Orazio Gentileschi a fost un splendid artist, sensibil dar cu un caracter puternic.

"Lautareasa" (1610) de Orazio Gentileschi

Artemisia Gentileschi, fica lui Orazio Gentileschi, a fost una dintre primele femei artiste importante. Cum in acea vreme femeile erau excluse de la lectiile de pictura cu modele nud care au stat la bazele pregatirii academice traditionale, erau intr-un dezavantaj vadit. Artemisia Gentileschi a fost o artista foarte talentata, aproape la fel de pasionala si puternica ca si tatal sau dar mai apropiata in natura de Caravaggio. Ca si oricare alta femeie artist din epoca sa, Artemisia s-a luptat cu cultura in care traia si care vedea femeia inferioara barbatului. Tablouri precum "Autoportret ca si Alegoria Picturii" ne fac sa vedem o alta latura a ei, feminina si suava, diferita de cea caravaggiala, intensa si pasionala. Alte femei artiste din perioada baroca au fost Rachel Ruysch (1664 - 1750), renumita pentru buchetele sale si Judith Leyster (1609 - 1660).

"Autoportret ca si Alegoria Picturii" (1630) de Artemisia Gentileschi

1 comentarii:

Faceti o treaba buna cu blogu asta.

www.artcomview.blogspot.com


Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Widget by LinkWithin

Alegoria Picturii de Jean Restout

Ultimele articole