Psihologia Artei
"Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă." (Edgar Degas)

Sunt femeile care citesc periculoase?

Categoria:
Istoria nu diferentiaza sexe. Oamenii o fac.

Pentru mult prea multe secole femeilor li s-a negat un drept fundamental, dobandit de la insasi Mama Evolutie: dreptul de a citi. Intr-o societate dominata de barbati in care educatia avea tinte foarte precise, femeia si cartea au avut oarecum o soarta comuna. Odata cu Gutenberg, cartea a devenit o noua forma de comunicare virtuala intre autor si cititor, mult mai accesibila decat inainte. Evident, potentialul tiparului a fost vazut inca de la inceput, dar au existat mereu aceia care au considerat aceasta forma de comunicare "periculoasa". La fel de "periculoase" au fost vazute si femeile care doreau sa traiasca pe picior de egalitate cu barbatii, sa citeasca si sa stie ceva mai mult decat sa dea cu matura, sa puna ciorba pe masa si sa fie o masina de facut copii. Intre timp femeile citesc, detin pozitii inalte, escaladeaza munti, scriu carti, fac plaja nud, mai citesc, conduc masini, voteaza, sunt oameni de stiinta, mai citesc un pic, pentru ca da, femeile au ajuns in prezent sa citeasca, paradoxal, mai mult decat barbatii... si inca dau cu matura in casa, inca pun ciorba in farfurie si inca fac copii. Oare unde era pericolul?

"Tanara citind" (c. 1776) de Jean Honore Fragonard (1732-1806)
Ulei pe panza
82 x 65 cm
National Gallery of Art, Washington

"Tanara citind" de Jean Honore Fragonard (1732-1806), pictor francez rococo, nu este un portret ci o evocare. Miscarile rapide de pensula si felul in care culorile si liniile devin forme si dau viata unei fete care citeste cuminte, nu tulbura intr-u nimic pacea care domneste in incaperea aproape austera. Pozitia dreapta si aerul de degajare pe care il denota mana sprijinita de manerul fotoliului par a fi in contrast. In schimb eu vad aici o tanara care nu admite compromisuri si care vrea sa faca din aceasta experienta una trascedentala si memorabila. Corect si frumos, asa as descrie eu scena aceasta. Perna si funtitele de un roz dulce si feminin, poate un pic copilaresc si rochia de un galben apetisant sunt elemente care contribuie la fericirea fetei. E ca si cum aceasta tanara s-ar fi aranjat din timp pentru intalnirea cu cartea iar acum vrea sa savureze fiecare moment in aceasta companie selecta si rara.

Testele cu raze X au demostrat ca original exista o alta imagine pe panza "Fetei citind". Fragonard a ales insa sa o acopere, lasandu-ne in schimb mostenire acesta tanara, ca un simbol al femeii noi care inlocuieste femeia veche.
0 comentarii:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Widget by LinkWithin

Alegoria Picturii de Jean Restout

Ultimele articole