Psihologia Artei
"Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă." (Edgar Degas)

Femei curatand mere in Varsta de Aur a Olandei

Varsta de Aur olandeza se refera in linii mari la secolul XVII, perioada in care comertul, stiintele si artele olandeze au luat o amploare nemaiintalnita in istorie, Olanda devenind una dintre cele mai mari puteri din lume. Principala cauza a fost castigarea independentei politice si economice si a libertatii religioase fata de Spania catolica in 1609.

Pictura Epocii de Aur olandeze a urmat multe dintre tendintele barocului din alte parti ale Europei, precum caravaggianismul si naturalismul, dar in acelasi timp a fost lidera in dezvoltarea altor subiecte precum natura moarta (vezi Rachel Ruysch), peisaje, scene din viata de zi cu zi (vezi Johannes Vermeer) si alte imagini non-religioase. Pictura istorica si portretele erau de asemenea la moda (vezi Rembrandt). Chiar daca colectionarea de opere de arta si vanzarea de pictura pe piata libera erau comune si in alte tari, istoricii vorbesc despre numarul in crestere al unei clase de mijloc bogate interesate in cumpararea picturilor care dezvolta anumite subiecte. In Olanda protestanta, lipsa influentei Bisericii Catolice care dicta piata artistica in restul Europei, este un factor major care a condus la diversificarea subiectelor abordate de pictura si a inlocuirii sacrului cu profanul.

Intotdeauna mi-a placut pictura olandeza. Parca o chiar prefer picturii italiene. Cred ca e din cauza scenelor comune, a personajelor imortalizate in timp ce se gaseau executand treburi zilnice, pe care le mai facem si in ziua de azi, cum e curatatul unui mar. Pictura italiana e prea religioasa, prea plina de grandoare. O admir, dar dupa o vreme simt nevoia de a schimba subiectul. In schimb pictura nordica are un subiect mereu in schimbare, lumina isi urmeaza cursul natural de la rasarit la apus si nu e niciodata aceeasi. E liniste si pace in casele olandeze. Fiecare lucrusor isi are locul si menirea bine definite. Copii sunt copii, cu curiozitati firesti varstei iar femeile duc treburile casei fara greutate si trec mai departe invataturile si mestesugurile prin propriul exemplu si se simt independente la orice varsta. E multa seninatate pe aceste chipuri... a curata mere nu e treaba grea...

"Tanara curatand mere" (cca. 1655) de Nicolaes Maes (1634–1693)

"Batrana curatand mere" (cca. 1655) de Nicolaes Maes (1634–1693)
Muzeul Staatliche (Berlin)

"Femeie curatand mar" (1655-1657) de Gabriel Metsu (1629–1667)
Muzeul Louvre (Paris)

"Femeie curatand mere" (cca. 1661) de Gerard Terborch (1617–1681)
Muzeul Kunsthistorisches (Viena)

"Femeie curatand mere" (cca. 1663) de Pieter de Hooch (1629–1684)
Colectia Wallace (Londra)

2 comentarii:

Draga Laura,te felicit pentru blogul tau despre arta.Se vede ca te pricepi si,mai mult,chiar ai avut ocazia sa vizitez galeriile de arta.
Voi mai veni la tine,imi place! :)


Multumesc Gabi, te astept cu drag :)


Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Blog Widget by LinkWithin

Alegoria Picturii de Jean Restout

Ultimele articole